Razgovor za službo vprašanja o ravnanju

Vprašanja o ravnanju na razgovoru za službo

Vedenjska vprašanja so verjetno eden najstarejših trikov pri razgovoru za službo. Vedenje je nekaj, kar se v nekem trenutku naravno pokaže vsem, tudi če je v zelo pasivni obliki. Vedenjska vprašanja se začnejo z vprašanji o preteklem vedenju. Večina delodajalcev danes postavlja vedenjska vprašanja, saj menijo, da je preteklo vedenje najboljši pokazatelj uspešnosti v prihodnosti.

Ideja te vrste vprašanj je, da je preteklo vedenje običajno najboljši napovedovalec uspešnosti v prihodnosti, zato je prihodnji uspeh samoumeven.

Oglaševanje

Ideja te vrste vprašanj je, da je preteklo vedenje običajno najboljši napovedovalec uspešnosti v prihodnosti, zato je prihodnji uspeh samoumeven. Eden od razlogov, zakaj podjetja v svojih vedenjskih razgovorih uporabljajo vedenjska vprašanja, je ta, da kadrovski vodja običajno natančno interpretira preteklo vedenje na razgovoru.

Vprašanja na razgovoru za službo

Nekatera najpogostejša vedenjska vprašanja na razgovoru za službo vključujejo;

  • Ali ste imeli kakšne…

  • Kaj natančno se je zgodilo?

  • Opišite situacijo, v kateri…

  • Opišite, kako ste se odzvali na določeno težavo ali kako ste se z njo spopadli.

  • Kakšna je vaša idealna stranka…

Ta vprašanja so namenjena spoznavanju miselnosti potencialnega zaposlenega. Pomembno se je zavedati, da vedenjska vprašanja na razgovoru ne vodijo vedno k zaposlitvi popolnega delavca. Včasih je bolj pomembno ugotoviti, ali določen kandidat ustreza opisu delovnega mesta in osebnosti.

Oglaševanje

Pri preverjanju kandidatov lahko uporabite tudi vedenjska vprašanja. S pomočjo seznama vprašanj, ki se nanašajo na pogoste izzive, povezane z delom, lahko ugotovite kandidatove prednosti in slabosti na določenem področju. Če je kandidat nagnjen k temu, da si izmišljuje odgovore na težka vprašanja, ali če se zdi, da mu je nerodno razkriti svoje ključne prednosti in slabosti, ga morda ne želite sprejeti v pisarno. Po drugi strani pa je kandidat, ki redno “prebira možgane” drugih članov ekipe in kaže podjetniški duh, lahko zanimiv kandidat za delo.

Glavna prednost vedenjskih vprašanj je, da potrebujejo minimalno količino informacij za ugotovitev, ali je oseba primerna za vašo organizacijo. Takoj ko opazite, da se oseba ne sporazumeva dobro, da izraža nezadovoljstvo z rutinskimi nalogami, da ima težave pri delu z drugimi, da je preveč obremenjena s časom ali da ima težave pri samostojnem delu, lahko običajno ugotovite, ali bi bila dober zaposleni.

Glavna pomanjkljivost uporabe vedenjskih vprašanj na razgovoru je, da vam ne dajo dovolj informacij, da bi lahko ugotovili, ali je kandidat res primeren za delovno mesto. Čeprav lahko nekatera vprašanja razkrijejo osebnostne lastnosti, ki jih sicer ne bi odkrili, vam odgovori ne povedo vsega o miselnem procesu ali procesu odločanja osebe. Izpraševalec tega ne more vedeti, če kandidatu ne zastavi vrste vedenjskih vprašanj. Možno je, da je kandidat samo razmišljal o vedenjskem vprašanju in nanj ni odgovoril tako, kot bi si želeli. Uporaba drugih metod za ugotavljanje, ali je oseba primerna za vašo organizacijo in delovno mesto, zahteva nadaljnje razgovore in je edini način, da ugotovite, ali je vedenjski razgovor za vas primeren.

Oglaševanje

Sorodni Prispevki