Kako se predstaviti na razgovoru za službo

Priprava na razgovor za službo je pomemben korak pri iskanju sanjskega delovnega mesta. Poskrbeti morate, da boste videti čim bolj privlačni. Ni pomembno le, da imate privlačen videz, temveč tudi, da je ta logičen, pošten in profesionalen. Če boste upoštevali nekaj osnovnih nasvetov za razgovor, boste imeli enake pogoje, ko bo prišel čas za tako pomemben razgovor za službo. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov.

Prvi vtis – Naučite se, kako ustvariti prvi vtis, ki bo trajen. Dobri zaposlitveni razgovori se začnejo z dobrim prvim vtisom. Naučite se nasmeha, počasne hoje in uporabe neverbalnih znakov. Predstavitev je ključnega pomena, dobra drža, očesni stik in sproščena govorica telesa pa prispevajo k uspešnemu prvemu vtisu.

Samopredstavitev – Inteligentno in dobro načrtovano samopredstavitev, s katero boste dosegli najboljše rezultate. Dober prvi vtis se začne z dobro samopredstavitvijo. Vzpostavite očesni stik, se nasmehnite ter se zapletite v prijeten in prijazen pogovor.

Samopredstavitev – Ali imate vse, kar je potrebno, da bi bili primerni za to podjetje? Če imate, se ne obotavljajte tega povedati kadrovikom. Ne poskušajte si izmisliti zapletene samopredstavitve. Preprosto jim povejte, da ste navdušeni nad razgovorom za službo in da želite izvedeti več o organizaciji. Vadite samopredstavitev in si zapomnite, kaj želite povedati.

Nebesedovanje – Eno najpomembnejših orodij za pripravo na razgovor za službo je govorica telesa. Oblecite se za uspeh in imejte samozavestno držo. Potem boste imeli videz in govorico telesa, ki sta potrebna za uspeh.

Zelo pomemben je tudi očesni stik, ko se poskušate predstaviti potencialnemu delodajalcu. Imejte trden, močan, a sproščen očesni stik in ga zadržite vsaj nekaj sekund. Tudi nekaj globokih vdihov lahko pomaga sprostiti govorico telesa in poskrbi za bolj udoben videz.

Kako se predstaviti
Ko ste se predstavili in vadili samopredstavitev, lahko preidete na dejanski del postopka razgovora, kako se predstaviti. To boste verjetno storili v fazi pred razgovorom, ko se boste usedli in razložili sogovorniku, zakaj bi bili odlični za to delovno mesto. Razložite spretnosti, ki ste se jih naučili, in pojasnite, zakaj ste tako odlični za to delovno mesto. Navedite konkretne primere, kako ste prispevali k podjetju.

Dober primer, kako se lahko predstavite, je naslednji: “Zelo sem navdušen nad novo priložnostjo. Že od nekdaj sem rad pomagal ljudem. Z navdušenjem pomagam drugim, da postanejo uspešni. Moje sanje so, da bi postal uspešen vodja v zdravstveni industriji.” Te izjave so zelo splošne, vendar želite sogovorniku pokazati, da se vidite v vlogi vodje podjetja, ki bo dosegel uspeh. Če vam bo to uspelo, bo vaš razgovor pozitivna izkušnja v vseh pogledih.