Pogovor za službo Dos in Don’ts

Razgovori za službo so lahko naporni. Ker se za eno samo delovno mesto poteguje toliko kandidatov, je zelo lahko spodrsniti in narediti napako, ki vas lahko stane sanjske zaposlitve. V nadaljevanju je navedenih nekaj pravil in napak, ki vam bodo pomagale pri iskanju sanjskega delovnega mesta. Preberite jih, razumite in jih uporabite.

Oblecite se tako, da boste naredili vtis. Vedno poskrbite, da so vaša vrhnja oblačila čista, zlikana in reprezentativna. Sedite naravnost in udobno prekrižajte noge. Tako se ne boste vrteli in boste ohranili očesni stik. Med razgovorom za službo pogosto postavljajte vprašanja.

Pomembno je, da ves čas razgovora za službo vzdržujete očesni stik z osebo, ki opravlja razgovor. Bodite prijazni, vendar ves čas ostanite profesionalni. Nikoli se ne nagibajte nazaj in ne glejte stran od spraševalca. Če pa morate, postavljajte vprašanja tako, da se rahlo nagnete naprej, na primer: “Ponovno si oglejmo nekaj zahtev za delovno mesto” ali “Povejte mi o situaciji, ko …”.

Ko odgovarjate na zastavljena vprašanja, premislite o svojem odgovoru in o tem, kako bo zvenel za poslušalca. Uporabite ustrezen žargon in poskrbite, da boste zveneli kot dobro obveščeni in izkušeni. Preden spregovorite, se prepričajte, da imate na voljo vsa dejstva in dokaze. Če imate zgodovino delovnih mest, jo je treba poudariti. Če iščete določeno delovno mesto, je treba te informacije posebej navesti. Če boste upoštevali te “dos” in “don’t” razgovora za službo, boste delovali kar se da pripravljeno.

Pomembno je, da ohranite trdno držo. To kaže na trdno zavezanost delovnemu mestu in izpraševalcu pokaže, da se zavedate odgovornosti delovnega mesta in da veste, kako pravilno ravnati v zvezi z njimi. Vzdrževanje sproščene drže je lahko na začetku težavno, vendar ga je mogoče doseči z vajo. Če boste upoštevali te “do” in “ne” na razgovoru za službo, bo sogovornik opazil veliko razliko v vašem videzu in obnašanju.