Pogosta vprašanja o razgovorih za službo

Na razgovoru za službo boste dobili številna pogosta vprašanja. Namen teh vprašanj je ugotoviti, ali imate znanja in spretnosti, ki jih iščejo, ali pa ugotoviti, česa morda nimate. Pomembno je, da veste, kaj lahko pričakujete in kako odgovoriti na ta vprašanja, če želite, da bo vaš razgovor uspešen. V nadaljevanju so navedena nekatera najpogostejša vprašanja, ki se postavljajo na razgovoru za službo. Ta vprašanja lahko postavljajo različne vrste delodajalcev, zato jih uporabite kot vodilo, da ne boste videti slabo ali nepripravljeni.

Verjetno vam bodo zastavili veliko vprašanj o vaših preteklih delovnih izkušnjah in to je verjetno največkrat zastavljeno vprašanje. Pretekle zaposlitve lahko dajo vpogled v to, kako odgovorni ste in ali imate samozavest, ki jo drugi iščejo. Druga vprašanja, ki vam jih bodo morda zastavili, so, kaj ste počeli na prejšnjem delovnem mestu, kaj vam je bilo na prejšnjem delovnem mestu najbolj všeč in s kakšnimi izzivi ali posebnimi nalogami ste se morali soočiti. Delodajalec bo morda želel vedeti tudi o stvareh, ki ste jih v prejšnji službi dobro opravili, in o tem, kako ste se spopadali s težavami. Ne pozabite, da se ta vprašanja zastavljajo le zato, da se ugotovi, ali imate ustrezne lastnosti in kvalifikacije.

Veliko ljudi misli, da morajo priti na razgovor in dovoliti delodajalcu, da jim postavi vsa vprašanja, ki jih potrebuje. To je ena najslabših stvari, ki jih lahko storite, saj kaže na vašo nepripravljenost in pomanjkanje spoštovanja do vodje zaposlitve. Lahko rečete, da veste skoraj vse o podjetju, v katerega se prijavljate. Vendar bi bilo veliko bolje, če bi se pripravili in zastavljali vprašanja vsaj en dan prej.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih postavljajo na razgovoru za službo, je, kaj iščete. V resnici obstaja veliko različnih razlogov, zakaj nekdo morda išče zaposlitev. Do delodajalca morate biti zelo iskreni in mu natančno povedati, zakaj si želite službo in kaj menite, da mora podjetje izboljšati. Pri tem natančno povejte, kaj želite doseči in zakaj.