Ali sta življenjepis in prošnja za zaposlitev enaka?

Ali sta življenjepis in prošnja za zaposlitev enaka?

Življenjepisi in prošnje za zaposlitev so si po obliki podobni, vendar se lahko zelo razlikujejo. Ali sta življenjepis in prošnja za zaposlitev enaka? V tem članku bomo odgovorili na vprašanje, kaj mora vsebovati vsaka od njih. Razložena bo tudi razlika med njimi.

Življenjepis gleda nazaj v preteklost, vloga pa gleda naprej in se osredotoča na vaše spretnosti in izkušnje.

Oglaševanje

Razlika med življenjepisom in prijavo:

CV

Življenjepis je vsekakor dober prvi vtis za delodajalca, prijava pa je pomembna, da izstopa. Vendar sta si zelo različna. Namen življenjepisa je pogled v preteklost, medtem ko je dobra prijava usmerjena v prihodnost in se osredotoča na spretnosti, izkušnje in znanje, ki se zahtevajo za določeno delovno mesto. Zato se morata dopolnjevati.

Življenjepis je daljši in ima drugačen namen in obliko. Vsebovati mora podrobnosti, ki se nanašajo na delovno mesto, za katero se prijavljate. Življenjepis je povzetek vaših izkušenj in izobrazbe. Običajno obsega eno ali dve strani in mora biti prilagojen določenemu delovnemu mestu.

Aplikacija

Aplikacija je bolj osebna. Prijava pogosto vsebuje osebno povezavo s podjetjem in delodajalcu pokaže, da je kandidat primeren za podjetje. Prijava je veliko bolj prepričljiva kot življenjepis. Življenjepis je lahko preveč splošen, zato v prijavi poudarite svojo edinstvenost in razloge, zakaj ste najboljša oseba za to delovno mesto. Izstopal bo med ostalimi kandidati.

Vloga je dopolnjena z življenjepisom. V njem na kratko predstavite svoje delo in interese ter poudarite, kako ste primerni za to delovno mesto. Nasprotno pa življenjepis delodajalcu zagotavlja podrobnejše informacije, prijava pa mu lahko pomaga posredovati te lastnosti.

Poleg tega, da se vloga dopolnjuje, mora bralcu povedati, kaj lahko delodajalcu ponudite. V življenjepisu je delodajalcu na voljo veliko informacij, medtem ko je prijava jedrnat, oseben in strokoven dokument. Cilj vloge je prodati prosilca. Dobro napisana prošnja vam lahko pomaga dobiti želeno delovno mesto.

Oglaševanje